Езотерика

10 червня – Вознесіння Господнє: величання і молитва в цей день

Один з 12 головних церковних свят християн. 
1.9к.

Вознесіння Господнє – одне з 12 головних церковних свят християн. 

На 40-й день після Великодня ми відзначаємо Вознесіння Господнє. Святий Іоанн Златоуст називав це свято найважливішим і великим і відносив до тих свят, які, подібно до Пасхи і П'ятдесятниці, були встановлені самими апостолами. Це подія особливим чином шанується і зараз.

«...і, піднявши руки свої, благословив їх. І коли благословляв їх, став віддалятися від них і підноситься на небо. Вони поклонились Йому, і повернулись до Єрусалиму з великою радістю. І постійно вони перебували в храмі, переславляючи й хвалячи Бога». Так, всього в кількох словах про Вознесіння Ісуса Христа на небо і останні миті Його спілкування зі своїми учнями говорить апостол Лука. Трохи більше сказано в Книзі діянь святих апостолів:

У телеграм-каналі «Клубер» кращі статті про відносини, психології, езотерики та саморозвитку, які допомагають збагатити внутрішній світ і поліпшити якість життя.

«Знявсь угору, і хмара взяла Його від очей їх. І коли вони дивилися на небо, під час сходження Його, раптом постали два мужі у білій одежі і сказали: Галілейські мужі що ви стоїте і дивитеся на небо? Той Ісус, що вознісся на небо від вас, прийде так само, як ви бачили Його сходження на небо...»

Протягом 40 днів після свого Воскресіння Господь багато разів являвся апостолам, розмовляв з ними, але чому ж в останній день Його земного перебування апостоли пережили не журбу, а радість?

Пояснення дає Святе Письмо – Спаситель повертається до Свого Батька, але вже не як Бог, а як боголюдина. Відкриваючи цим шлях у Царство Небесне всім людям, які прагнуть до нього душею, справами і помислами.

Своїм Вознесінням Господь показав нам шлях сходження до Бога. Адже Христос серед учнів ходив, спілкувався також, як ми з вами спілкуємося. Переживав за нареченого, любив дітей, любив квіти, Він плакав, коли Йому сказали, що Його друг Лазар помер. Він страждав і переносив біль, коли Його розіп'яли на хресті. Але Він воскрес і вознісся. І учні побачили Вознесіння Христа. І цим Він показав нам з вами шлях у Царство Небесне.

Святкування Вознесіння триває протягом декількох днів. Напередодні, на 39-й день після Великодня, в храмах проводиться чин «віддання», тобто закінчення Великодня. У четвер, Вознесіння Господнє, здійснюється урочиста літургія, після якої проходить читання тієї частини Євангелія, де розповідається про цю подію.

Віддання свята Вознесіння відзначається через 8 днів, у п'ятницю наступного тижня. В цей день проходить богослужіння з тими ж молитвами і піснеспівами, які проходили в перший день свята.

Величання Вознесіння Господнього:

Величаємо Тя,/ Живодавче Христі,/ і почитаємо еже на Небеса/ з пречистою Твоєю Плоттю// Божественне вознесіння.

Молитва Вознесіння Господнього:

Господи Ісусе Христе, Боже наш, сошедый з Небесних висот спасіння нашого заради і напитавый нас духовним радістю у святі і пресветлыя дні Воскресіння Твого, і паки за вчинення земнаго служіння Твого вознесыйся від нас на небо зі славою і возседый праворуч Бога і Отця! У цього "ясний і всесвітлий день Божественнаго на небеса сходження" Твого "земля святкує і радіє, радіє і небо Вознесінням днесь Творця тварі", чєловєци невпинно славословлять, зряще заблуждшее і занепалий єство своє на рамо Твоє, Спасе, вземлемо і піднесений на небеса, Ангели ж веселяться, глаголюще: Хто Сей, пришедый в славі, і сильний у бою. Цей воістину Цар

Слави?! Уподоб і нам немічним, земна ще мудрствующим і плотоугодия, творити непрестающим, схід Твій на небо страшний помышляющи і празднующе, плотська і життєва отложити піклування та з Апостоли Твоїми на небо нині взирати всім серцем своїм і всіма помышленьми своїми, поминающе, яко тамо на небеси горі проживання наш є, тут на землі ми точию мандрівники і прибульці есмы, отшедшия з дому Отча в країну далечу гріха. Заради цього старанно просимо Тя, преславним Вознесінням Твоїм, Господи, оживи нашу совість, еяже нужнейши нічтоже є в світі, зведи нас з полону цього греховнаго плоті і світу і сотвори нас горне мудрствовати, а не земне, яко да не ктому собі угождати будемо й жити, але Тобі, Господу і Богу нашому служити будемо і попрацюємо, дондеже отрешившеся від кайданів плоті і пройшовши безборонно воздушныя поневіряння, досягнемо Небесних обителей Твоїх, идеже, ставше правиці Величествия Твого, з Архангели і Ангели і всіма святими прославляти будемо Всесвяте ім'я Твоє з Безначальным Твоїм Отцем і Пресвятим і Єдиносущим і Животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

За матеріалами: священик Антоній Русакевич

author avatar
Марина Карасьова Редактор
Наш редактор Марина мріє, щоб усі діти були щасливими. А ще про великій бібліотеці, наприклад, як у письменника Умберто Еко. Вона вважає, що особисте зібрання книг — це колосальний набір ресурсів, що дозволяє зробити навіть неможливе можливим. За освітою психолог Марина, багато років працювала редактором у різних виданнях.
Клубер саморозвиток та особистісний ріст