Езотерика

Як не можна поводитися з натільним хрестом

Натільний хрестик – це зовсім не прикраса, а показник приналежності до християнської віри. Хрест є священним символом, а тому і поводитися з ним треба відповідно.
3.4к.

Як вибрати натільний хрестик?

Православна церква закликає всіх віруючих не ставитися до нательному хрестику як до прикраси, оскільки хрест таким не є. Тому не варто прагнути в що б те не стало придбати дорогий золотий хрест, усипаний коштовними каменями. Розкіш і хвастощі тут зовсім ні до чого.

Священики не радять купувати натільний хрестик без особливої потреби. Наприклад, з-за його краси або просто від того, що вам захотілося купити новий. Так можна чинити тільки з звичайними аксесуарами: кільцями, сережками або браслетами. А от у випадку, якщо старий хрестик прийшов в непридатність, поміняти його на інший навіть необхідно.

Освячення хреста

Православні священики закликають вірних ні в якому разі не освячувати натільні хрести самостійно, навіть в тому випадку, якщо ви знаєте необхідні молитви і дії. Обряд освячення може зробити тільки священик. Адже існують такі молитви, які дозволені до прочитання тільки служителям церкви.

У телеграм-каналі «Клубер» кращі статті про відносини, психології, езотерики та саморозвитку, які допомагають збагатити внутрішній світ і поліпшити якість життя.

Як носити хрестик?

Наші предки ніколи не носили хрести поверх одягу. Навіть сорочки на Русі шили з косим коміром для того, щоб хрестик не випадав назовні. Так чому ж хрестик повинен бути прихований одягом? По-перше, тому, що це не намиста і не кольє, які надягають для прикраси. А, по-друге, віру не прийнято виставляти напоказ. Справа в тому, що, на думку церкви, таким чином людина ніби хизується своєю приналежністю до релігії, пишається нею. А гординя, згідно Біблії, є страшним гріхом.

Хрести поверх одягу носять тільки священики. Але ці хрести не натільні, а наперсные. Натільний хрестик і у священиків захований під одягом так само, як у прихожан.

Служителі церкви, не рекомендують знімати натільний хрестик без особливої потреби. Про це знали наші предки. На Русі існували навіть спеціальні лазневі хрестики з дерева. Їх одягали замість металевого, коли вирушали в парну. Якщо з якої-небудь причини вам довелося-таки зняти хрестик, прочитайте молитву, коли будете знову одягати його.

Не варто носити на одній ланцюжком з хрестиком якісь амулети або знаки зодіаку, так як це ні що інше як марновірство. А, значить, теж гріх.

Священики не радять носити натільний хрестик в сумці, у вусі у вигляді сережки або на браслеті. Це вважається блюзнірством.

Що робити зі зламаним хрестиком?

Якщо хрестик зламався або ще з якихось причин прийшов у непридатність, його не можна викидати як звичайне сміття. Жоден з освячених предметів, кажуть служителі церкви, чи то пляшку з-під святої води або церковний календар, не повинен бути потоптаний ногами. Тому якщо хрестик ще можна полагодити, не забороняється віднести його в звичайну ремонтну майстерню. Але якщо це вже неможливо, краще просто передати хрестик в церкву.

За матеріалами — cyrillitsa.ru

author avatar
Антон Клубер Головний редактор
Антон займає почесне місце головного редактора сайту Клубер вже більше десяти років, демонструючи свої професійні навички журналіста. Володіючи глибокими знаннями в області психології, відносин і саморозвитку, він також захоплюється езотерикою і кінематографом.
Клубер саморозвиток та особистісний ріст